Het is zomer! De voordelen van zwemmen voor honden met artrose of artritis

Photo by Murilo Viviani on Unsplash

Artritis is een veelvoorkomende aandoening bij honden, vooral oudere honden. Het kan leiden tot pijn, ontsteking en stijfheid in de gewrichten, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijk worden. Een effectieve manier om de symptomen van artritis te verminderen en de algehele gezondheid van je harige vriend te verbeteren, is zwemmen. Zwemmen biedt verschillende voordelen voor honden met artritis en kan hen helpen een actief en pijnvrij leven te leiden. Met de hoge temperaturen deze zomer zal je hond het zeker geen probleem vinden om een frisse duik te nemen! Hieronder de voordelen op een rijtje:

  1. Laag impact en gewichtloosheid: Zwemmen is een activiteit met een laag impact die weinig druk uitoefent op de gewrichten van een hond. In het water is het lichaamsgewicht van de hond grotendeels verminderd, waardoor ze vrij kunnen bewegen zonder extra stress op hun gewrichten te ervaren. Dit maakt zwemmen een ideale oefening voor honden met artritis, omdat het de gewrichten ontlast en pijn vermindert.
  2. Verbeterde mobiliteit: Regelmatig zwemmen kan de mobiliteit van honden met artritis verbeteren. Door de beweging in het water kunnen de gewrichten soepeler worden en de spieren sterker. Zwemmen helpt ook bij het vergroten van de flexibiliteit, wat cruciaal is om de stijfheid die gepaard gaat met artritis te verminderen. Het kan je hond helpen om gemakkelijker te bewegen en dagelijkse activiteiten uit te voeren.
  3. Spierversterking: Zwemmen is een uitstekende manier om de spieren van een hond te versterken zonder de gewrichten te belasten. Terwijl je hond door het water beweegt, worden verschillende spiergroepen gestimuleerd, wat kan bijdragen aan het behoud van een goede spiermassa en spierkracht. Sterkere spieren ondersteunen de gewrichten en verminderen de kans op blessures.
  4. Pijnverlichting en ontstekingsremmend: Het warme water van een zwembad kan de doorbloeding verbeteren en ontstekingen verminderen. Dit kan pijnverlichting bieden aan honden met artritis. Bovendien stimuleert zwemmen de afgifte van endorfines, die fungeren als natuurlijke pijnstillers en het algemene welzijn van je hond bevorderen.

Hoewel zwemmen veel voordelen biedt voor honden met artritis, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, met name bij zwemmen in warme temperaturen. Hoge temperaturen kunnen gevaarlijk zijn voor honden, omdat ze vatbaarder zijn voor oververhitting en uitdroging dan mensen.

  1. Vermijd oververhitting: Houd er rekening mee dat honden moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te reguleren, vooral bij warm weer. Zwemmen in extreem hoge temperaturen kan oververhitting veroorzaken. Kies indien mogelijk voor zwemmen tijdens koelere uren van de dag, zoals ‘s ochtends vroeg of’ s avonds laat.
  2. Hydratatie: Zorg ervoor dat je hond voldoende water heeft om gehydrateerd te blijven tijdens het zwemmen. Neem water mee en laat je hond regelmatig drinken om uitdroging te voorkomen.
  3. Observatie: Houd je hond nauwlettend in de gaten tijdens het zwemmen. Let op tekenen van vermoeidheid, oververhitting of ongemak. Als je hond tekenen van uitputting vertoont, laat hem dan rusten en afkoelen.
  4. Zwemveiligheid: Zorg ervoor dat je hond zwemveilig is. Niet alle honden zijn van nature goede zwemmers, vooral die met artritis. Overweeg het gebruik van een zwemvest of drijfhulpmiddel om de veiligheid van je hond te waarborgen.

Zwemmen kan een waardevolle vorm van lichaamsbeweging zijn voor honden met artritis. Het biedt tal van voordelen, waaronder verminderde pijn, verbeterde mobiliteit, spierversterking en algemeen welzijn. Houd echter rekening met de gevaren van zwemmen in hoge temperaturen en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om je harige metgezel veilig en comfortabel te houden. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je met een nieuw oefenprogramma begint, om ervoor te zorgen dat zwemmen geschikt is voor jouw hond met artritis!

× Vraag het ons!