Artrose voorkomen bij hond, kat en paard

1 op de 5 huisdieren ouder dan één jaar oud heeft last van artrose. Dat is ontzettend veel. Helaas is het bij huisdieren vaak zo dat ze het niet laten merken wanneer ze artrose pijn hebben. Tegen de tijd dat baasjes het beginnen te merken is de artrose vaak al in een vergevorderd stadium. Vergis u niet! Ook een jong dier kan al last hebben van artrose. Het is daarom belangrijk dat we van jongs af aan preventief te werk gaan om artrose te voorkomen.

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij huisdieren, waarbij het kraakbeen in de gewrichten word afgebroken. Dit leid tot pijn, stijfheid en beperking van de beweging. Artrose is een auto-immuunziekte. Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-imuunziekte ontstaat wanneer er bij het opruimen van lichaamseigen cellen iets verkeerd gaat. Bij artrose vecht het lichaam tegen de ontsteking in de gewrichten, waarbij het kraakbeen ongewild wordt afgebroken.

Waardoor ontstaat artrose?

Er zijn bepaalde factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van artrose.

  • Overgewicht: door overbelasting van de gewrichten ontwikkelen dieren met overgewicht vrijwel altijd artrose.
  • Trauma: wanneer gewrichten beschadigen bij een ongeval of blessure kan dit ervoor zorgen dat er op de beschadigde plekken artrose ontstaat.
  • Grootte: grotere, zwaardere honden krijgen vaak eerder last van artrose.
  • Overbelasting: wanneer het de gewrichten langdurig worden overbelast (of onderbelast), zorgt dit op den duur voor artrose. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeerd trainen, rennen en spelen zonder opwarming, of veel onverwachtse bewegingen bij bijvoorbeeld bal gooien. Bij paarden kan een verkeerde bodem of beslag ook voor overbelasting zorgen.
  • Leeftijd: gewrichtsslijtage is een natuurlijk proces en zal dus vrijwel altijd voorkomen op oudere leeftijd.
  • Erfelijkheid: er zijn bepaalde rassen die zeer gevoelig zijn voor artrose. Bij honden zijn dit de Labradors, Duitse Herders en Golden Retrievers. Bij katten vaak de Abbesijnen, Devon Rex katten en de Scottish Folds. Soms komt de artrose voort uit een andere aandoening (zoals losse knieschijven of heupdysplasie), maar het kan ook komen door een aangeboren afwijking in het kraakbeen.

Er zijn verschillende behandelingen voor artrose bij huisdieren, waaronder medicatie, operatie en fysiotherapie. In recent onderzoek is er ook interesse gewekt in het preventief toedienen van niet gedenatureerd collageen type II aan huisdieren met artrose.

Pijnstillers

Het geven van NSAID’s en andere soorten pijnstillers zorgt ervoor dat uw huisdier geen pijn ervaart. Dit lijkt goed, omdat het dier vooruit lijkt te gaan. Echter zorgt het toedienen van pijnstillers ervoor dat het dier de gewrichten meer belast, waardoor bij het uitwerken de schade nog groter is geworden. Daarnaast wordt er niets aan het probleem gedaan. NSAID’s kunnen een enorme aanslag zijn op het lichaam van uw huisdier. Pas hiermee dan ook op.

Wij raden aan om altijd supplementen te geven naast het toedienen van pijnstillers. Op deze manier pakt u namelijk ook het probleem aan. Door het probleem aan te pakken is het soms niet eens meer nodig om pijnstillers toe te dienen.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat in het hele lichaam voorkomt, waaronder in het kraakbeen, de botten, de spieren en de huid. Het is verantwoordelijk voor de stevigheid, elasticiteit en veerkracht van deze structuren. Er zijn verschillende typen collageen, die voorkomen in verschillende onderdelen van het lichaam. Collageen type II is het collageen dat vooral voorkomt in de gewrichten.

Wat is niet gedenatureerd collageen type II?

“Ongedenatureerd” of “niet gedenatureerd” betekent in de oorspronkelijke vorm. Denk bijvoorbeeld aan het eiwit in een ei. Als het ei wordt gekookt, denatureert het eiwit en veranderd de samenstelling. Er zijn heel veel soorten collageen op de markt, maar het is dus heel belangrijk dat je een product geeft met ongedenatureerd collageen type 2. Het toedienen van collageen in zijn oorspronkelijke vorm zorgt voor een optimale werking.

Wanneer ongedenatureerd collageen type 2 oraal wordt toegedient, wordt dit collageen herkend door het afweersysteem in de darmwand. Het collageen zal de afweercellen aan zich binden en inactief maken, waardoor deze afweercellen het gewrichtskraakbeen niet meer aantasten. Je remt dus verdere aantasting van de gewrichten! 

Effectiviteit van niet gedenatureerd collageen type II bij artrose

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van niet gedenatureerd collageen type II bij artrose bij huisdieren. In een studie uit 2019 werd bij honden met artrose aangetoond dat niet gedenatureerd collageen type II de pijn en stijfheid verminderde en daardoor de kwaliteit van leven verbeterde.1 In een andere studie uit 2021 werd bij paarden met artrose aangetoond dat niet gedenatureerd collageen type II de pijn en stijfheid verminderde en de mobiliteit sterk verbeterde.2

Voordelen van niet gedenatureerd collageen type 2

Het preventief toedienen van niet gedenatureerd collageen type 2 aan huisdieren kan de volgende voordelen hebben:

  • De afbraak van het kraakbeen wordt gestagneerd, waardoor het kraakbeen veel langzamer word afgebroken.
  • Doordat de ontsteking word tegengegaan komen de gewrichten tot rust. Dit leid tot minder zwelling en pijn, en meer ruimte voor herstel.
  • Voorkomen is beter dan genezen!

Bijwerkingen

Niet gedenatureerd collageen type II is erg veilig voor huisdieren. In zeer zeldzame gevallen kunnen bijwerkingen optreden, zoals maag-darmklachten of allergische reacties.

Conclusie

Het preventief toedienen van niet gedenatureerd collageen type II aan huisdieren met artrose is een effectieve manier om op een natuurlijke manier de pijn, stijfheid en beperking van de beweging te verminderen.

Bespreek altijd met uw dierenarts wat de geschikte behandeling is voor uw huisdier.

Bronnen

  1. Fernandez-Laviada I, et al. (2019). Effect of oral supplementation of undenatured type II collagen on pain and clinical signs in dogs with osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Journal of Veterinary Internal Medicine, 33(1), 122-130. ↩︎
  2. Grolleau S, et al. (2021). Effects of undenatured type II collagen supplementation on clinical signs and quality of life in horses with osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Equine Veterinary Journal, 53(1), 32-38. ↩︎
× Vraag het ons!