Hoe is een gewricht opgebouwd en wat heeft collageen daarmee te maken?

Gewrichten – een zeer complexe materie.

De gewrichtsfunctie hangt af van de integriteit van de normale anatomie en de juiste cellulaire functie van alle structuren die bij het gewricht betrokken zijn. Een gewricht omvat de volgende structuren:

  • Bot,
  • gewrichtskraakbeen,
  • gewrichtsvloeistof,
  • gewrichtsmembraan,
  • gewrichtskapsel en
  • band structuren.

Aan beide zijden van een gewricht is het bot bedekt met gewrichtskraakbeen , dat zorgt voor de bijna wrijvingsloze contactoppervlakken van het gewricht. Het synoviaal membraan (binnenbekleding) en gewrichtscapsule (buitenste gedeelte) omringen het kraakbeen en hechten zich aan beide zijden van het gewricht vast aan bot , waardoor stabiliteit en een holte voor synoviaal vocht ontstaat. Een gewricht wordt verder gestabiliseerd door de omringende ligament- en spierstructuren.

Een gezond gewricht

Illustratie van een gezond gewricht | © Reineg – stock.adobe.com

De gezondheid van een gewricht hangt af van al deze structuren. Al deze structuren moeten functioneel zijn. Een gezond gewricht biedt een soepel systeem dat veel beter is dan moderne technologie. Wanneer een aandoening optreedt, is dit meestal te wijten aan een storing in een of meer onderdelen van het gewricht.

Alleen degenen die de structuur van het kraakbeen kennen, kunnen het kraakbeen helpen

Gewrichtskraakbeen is de centrale structuur die het gewrichtsoppervlak vormt en uiteindelijk zijn functie. In combinatie met de gewrichtsvloeistof zorgt het gewrichtskraakbeen ervoor dat het gewricht bijna wrijvingsloos kan bewegen.

Kraakbeen is een uniek weefsel. Het mist bloedvaten en neuraal weefsel, waardoor het afhankelijk is van diffusie voor de toevoer van voedingsstoffen en het verwijderen van afval.

© Morphart – stock.adobe.com

Collageen is het hoofdbestanddeel van gewrichtskraakbeen en vormt een steiger voor alle andere cellen van gewrichtskraakbeen.

Collageen is ook het bestanddeel dat wordt toegeschreven aan het tegengaan van trekspanningen op het hechtoppervlak.

Het primaire collageen van gewrichtskraakbeen is type II en wordt geproduceerd door de kraakbeencellen. Type 2 collageen vormt 90% tot 95% van het totale collageengehalte in het gewricht.

Het hangt af van het mechanisme

Osteoartropathie is een algemene term die wordt gedefinieerd als elke aandoening van de gewrichten en botten. Het is afgeleid van de Griekse woorden osteo (bot of been) en artron (gewricht).

Een meer specifieke term die verwijst naar een ziekte van het gewrichtskraakbeen is artrose, gedefinieerd als een aandoening van de beweegbare gewrichten die wordt gekenmerkt door degeneratie en verlies van gewrichtskraakbeen.

De weefsels van het gewricht hebben enige herstelcapaciteit. Sommige weefsels, zoals bot, zijn echter zeer bedreven in herstel, terwijl andere, zoals gewrichtskraakbeen, minder bedreven zijn. Artrose is dus gedefinieerd als het punt waarop de anabole herstelprocessen worden overweldigd door de afbraakprocessen.

Degeneratie van gewrichtskraakbeen treedt op met verlies van aggrecan en type II collageen. Het lichaamseigen kraakbeenafbrekend eiwit (MMP) speelt een cruciale rol bij artrose. Interleukine 10 en TNF-ß zijn zijn natuurlijke tegenstanders, die de balans in het gewricht herstellen.

Vroege opsporing van artrose

Een gevuld gewricht (synoviale effusie) is een veelvoorkomende bevinding, vooral bij gewrichten met overmatige uitrekking van de gewrichten. Aangenomen wordt dat synoviale effusie wordt veroorzaakt door inflammatoire gebeurtenissen in het gewricht en is gedeeltelijk het gevolg van een verhoogde vasculaire permeabiliteit (ingress) en verminderde lymfedrainage (egress). Deze toename van vocht leidt tot abnormaal gebruik van het gewricht om zowel mechanische als pijngerelateerde redenen.

Als het ontstekingsproces niet onder controle wordt gehouden, kan dit leiden tot veranderingen in het gewrichtskapsel, wat vaak wordt gezien als een beperkt bewegingsbereik.

Naarmate de ziekte voortschrijdt, treden pijn en verdere bewegingsbeperking op.

Kraakbeen reparatie

De modulerende of regulerende cytokines zoals IL-4, IL-10 en IL-13 hebben effecten die de pro-inflammatoire cytokines, namelijk IL-1 en TNF-α, in evenwicht brengen of moduleren. Er is aangetoond dat ze de synthese van Il-1 remmen en de synthese van de natuurlijke remmers bevorderen, met name de tIMP’s en Il-1Ra.

Een observatie uit 1743 dat “kraakbeen dat eenmaal vernietigd is nooit geneest”, is nog steeds waar.

Moderne nomenclatuur definieert genezing als het herstel van structurele en functionele integriteit, terwijl regeneratie suggereert dat het weefsel identiek zal zijn aan dat van het origineel.

Reparaties daarentegen hebben een beperkte betekenis en suggereren dat cellen en weefselstructuren het beschadigde weefsel vervangen, maar dat het weefsel niet noodzakelijkerwijs terugkeert naar zijn oorspronkelijke structuur of functie.

Bekijk onze producten per categorie

Honden

Honden

Bekijk onze producten voor honden
Klik Hier

Katten

Katten

Bekijk onze producten voor katten
Klik Hier

Paarden

Paarden

Bekijk onze producten voor paarden
Klik Hier
× Vraag het ons!